חומצה היאלורונית או היאלורונן (באנגלית: Hyaluronic Acid; בקיצור: Ha) היא גליקוזאמינוגליקאן לא גופרתי אניוני המצוי בשפע ברקמות חיבור, רקמות אפיתליות ועצביות. הייחודיות שלו בין הגליקוזאמינוגליקאנים היא שיצורו מתרחש בקרום התא ולא במערכת הגולג’י. כמרכיב חשוב במטריקס החוץ תאי הוא תורם רבות לתקשורת הבין תאית, התחלקות ונדידת תאים. אדם ממוצע במשקל 70 ק”ג מכיל בגופו 15 גרם היאלורונן. שליש מכמות זו נמצאת בחלופה (פירוק ויצירה מחדש) מתמדת בכל עת.
ב-1934, החוקרים הרפואיים קארל מייר וג”ון פאלמר מאוניברסיטת קולומביה שבניו יורק, מצאו שהתפקיד העיקרי של חומצה היאלורונית הוא לשמור על נפח העור ועל לחותו, יחד עם השתתפות בתהליכים פיזיולוגיים אחרים בגוף. מייר ופאלמר בודדו לראשונה את החומר מעינה של פרה וקראו לו חומצה היאלורונית (HYALURONIC ACID) משילוב שמה של זכוכית ביוונית (HYALOS) וסוכר יורוני שמכילה חומצה היאלורונית. מאוחר יותר ב-1940, לחומצה ההיאלורונית נמצאו תפקידים בתחום האפייה וטכנולוגיית המזון . בשנות ה-90 של המאה הקודמת היא מצאה את דרכה למגזר הרפואי כאשר נמצאו לה שימושים בטיפול בבעיות מפרקים, ניתוחי עיניים, טיפול בפצעים והחל מ-1996 טיפול בקמטים באירופה.
עד שנות האלפיים חומצה היאלורונית הופקה מכרבולת של תרנגולות. מכיוון שחומצה היאלורונית ממקור חי מכילה כמויות נכבדות של חלבון ממקור זר, פעמים רבות הגוף פיתח נוגדנים ואלרגיות למוצרים אלה. בעשר השנים האחרונות מעבדות רבות מפיקות את החומצה ההיאלורונית בתהליך של פרמנטציה בקטריאלית. מוצרים ממקור זה אינם מכילים חלבונים ממקור חי ולכן אינם גורמים לתגובות אלרגיות אצל המטופלים.
אחד מהיתרונות הגדולים של חומצה היאלורונית הוא שאין צורך בבדיקות לאבחון אלרגיות לחומרי המילוי כאשר ההזרקה מתבצעת על פני העור ומשתלבת באופן טבעי עם הרקמות ללא פברוסיס (ליפת) או דחייה של הגוף לחומר זר (כמו שעלול להתרחש בהזרקה של סיליקון או ביו אלקמיד למשל), וגם, הזרקה של חומצה היאלורונית איננה משנה את המבנה הטבעי של העור, ויש לה השפעה מועילה בכך שהיא משרה לחות גדולה על העור. החדרת חומצה היאלורונית חייבת להיעשות בדיוק מרבי כאשר מומלץ ולחזור על התהליך אחת לשנה. עוד יתרונות בולטים הם תוצאות טבעיות והשפעה מיידית לאחר הטיפול כך שניתן לראות את התוצאות ממש בסיום ההליך.
חומצה היאלרונית מתאימה לשיפור תווי הפנים על ידי תיקון כפלים וקמטים המופיעים במהלך השנים באזורים שונים בפנים, לעיבוי ונפח בשפתיים וגם בטיפולי מזוטרפיה לחידוש והצערת העור. בגלל תכונות של שמירת הלחות וספיגה באורגניזם אפשר להשתמש בחומר כמילוי קמטים של ההבעה כמו כן של המצח ופינות השפתיים והעיניים. בגלל שהחומר נספג הוא אינו נשאר לצמיתות! לאיכות החומר ולאופי העור של כל אחד ואחת יש השפעה על פרק הזמן בו החומצה תיספג. באופן עקרוני חומצה היאלורונית משפיעה לתקופה של עד שנה. מאחר וחומצה היאלורונית נספגת באיטיות הרי ש”אפקט הנפילה” ( כלומר איבוד מהיר של התוצאות) נמנע וניתן לשפר ולבצע תיקונים קלים כאשר מורגשת נסיגה בתוצאה.
חומצה היאלורונית היא למעשה חלק מהעור ויעודה לספק ולשמר מים בעור, החומצה מתחברת למולקולות נוספות וע״י כך מזינה ומחיה את האזור אליו היא הוזרקה. עם השנים והתהליך הטבעי של ההזדקנות, הריכוז של חומצה היאלורונית בעור פוחת, והאורגניזם בגוף חסר את היכולת לשקם אותה. ירידה זו של רמת החומצה בעור, קובעת את איבוד הלחות, וגורמת להופעה ולהדגשת הקמטים בחלק העליון של העור. טיפולים אסתטיים המחזירים לעור את החומצה ההיאלורונית תורמים להצערת העור והעלמת הקמטים בפנים.
יש המכתירים את החומצה האלרונית כמלכה של הטיפולים האסתטיים, הרי שהבוטוקס הוא המלך, החומצה האלרונית משלימה את המלך ומאפשרת לבצע טיפולים שאינם ניתנים לביצוע על ידי בוטוקס, כגון מילוי ועיבוי שפתיים. הנכם מוזמנים להגיע לפגישת יעוץ ללא עלות באד מסניפי רשת המרפאות Face Clinic מבית דר קרופניק, על מנת שצוות המומחים שלנו יתאים עבורכם את תוכנית הטיפולים הטובה ביותר.